Siječanj 2005.- Vučica Mila vjerojatno usmrćena

U rujnu 2004. godine na području iznad Tršća uhvaćena je vučica Mila i obilježena ogrlicom za satelitsko praćenje. Bio je to prvi vuk u Gorskom kotaru, čije je kretanje bilo praćeno putem satelita. I predstavnici Europske komisije, prilikom svog posjeta Hrvatskoj, izrazili su zadovoljstvo što je upravo u okviru LIFE projekta omogućeno ovakvo praćenje aktivnosti vukova.

Vučica Mila bila je izrazito aktivna i tijekom svojih lutanja u potrazi za partnerom, zalazila je i na područje susjedne Slovenije, pokazujući da za prirodu ne postoje granice.

Sredinom prosinca 2004. godine, primljen je zadnji signal od Mile i to na Kupičkom vrhu u blizini granice Nacionalnog parka \\\\\\\"Risnjak\\\\\\\" tj. na području kojim gospodari Lovačko društvo \\\\\\\"Tetrijeb - Gerovo\\\\\\\".

Poznato je da je u zadnje tri godine ovdje ustrijeljen jedan ris (za što je osuđen lovac iz Gerova), ustrijeljena je obilježena vučica Blaža (počinitelj nije poznat), a ovdje je zabilježen i zadnji signal obilježene ženke risa iz 2002. godine (sudbina ovog risa je do danas ostala nepoznata). To su samo podaci koje poznajemo.

U neslužbenim razgovorima s pojedinim lovcima, rečeno nam je da je vučica Mila ubijena, a ogrlica uništena i obješena na drvo na nepoznatoj lokaciji. Državni zavod za zaštitu prirode o tome je izvijestio nadležne institucije: Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Primorsko- goransku županiju, Lovački savez ove županije i Policijsku upravu. U tijeku je obrada ovog slučaja, no dosad nisu dobivene nikakve informacije. Štoviše i lovačka društva na ovom području su izjavila kako su vijest o nestanku vučice Mile doznali od Državnog zavoda za zaštitu prirode, iako smo istu informaciju dobili baš od suradnika koji se bave lovom na ovom području.

Obzirom da je usvojen Plan upravljanja vukom u Hrvatskoj, u čijoj su izradi aktivno sudjelovali predstavnici lovaca i čija je jedna od obveza suzbijanje ilegalnog lova, žalosti nas činjenica da još uvijek nije dosegnuta takva razina svijesti koja će potaknuti na suradnju u suzbijanju ovih ilegalnih aktivnosti. Tim više što se radi o pojedincima koji u pravilu prakticiraju i krivolov na divljači. Očekujemo da lovci, koji najviše poznaju situaciju na terenu i čija je suradnja izuzetno važna u očuvanju divljih životinja, dokažu na ovom primjeru da je zaštita prirode njihovo opredjeljenje i smjer prema kojem lovstvo mora težiti. Uostalom, to je i obveza svakog građanina ove zemlje. Inače, o ovom slučaju bit će obaviještena i Europska komisija.

Stoga, ukoliko imate bilo kakva saznanja o ovom slučaju, kontaktirajte nas putem e-maila ili na faks: 01/4876 100. Napominjemo kako informacije mogu biti i anonimne.

 

 

 

Slike