Radionica o zaštiti ugroženih populacija risa u Europi

U Švicarskoj je od 24.-27.10.2011. organiziran sastanak pod nazivom „Genetski status i zaštita reintroduciranih i malih autohtonih populacija euroazijskog risa u Europi“ (“Genetic status and conservation management of reintroduced and small autochthonous Eurasian lynx Lynx lynx populations in Europe”). Sastanak organiziran pod pokroviteljstvom švicarske vlade, okupio je znanstvenike koji se bave istraživanjem ugroženih populacija risa u Europi te najznačajnije svjetske stručnjake iz područja populacijske genetike i konzervacijske biologije. Cilj je bio da stručnjaci s iskustvom u upravljanju i zaštiti nekih od najugroženijih svjetskih vrsta (poput iberijskog risa, pume iz Floride, vuka u Skandinaviji) svojim znanjem i iskustvom pomognu u odlučivanju o mjerama koje je potrebno provesti da bi se osigurala budućnost risa u Europi. Nizom predavanja predstavljeni su svi poznati podatci o sistematici, filogeografiji, biologiji i genetici Euroazijskog risa, te se zatim raspravljalo o okolnostima pojedinih populacija i mjerama koje je potrebno provesti za njihovo očuvanje.
Najvažniji zaključci su da za ugrožene autohtone populacije treba provesti mjere poboljšanja kvalitete staništa te omogućiti povezanost izoliranih grupa. Za očuvanje Balkanske populacije također je važno provoditi edukaciju javnosti jer su sociološka istraživanja pokazala da lokalno stanovništvo zbog neznanja gaji strah prema ovoj za ljude bezopasnoj životinji. Unaprjeđivanje kapaciteta  lokalnih znanstvenih i upravljačkih organizacija također je važno za budućnost Balkanske populacije.
Zaključeno je da je na područje reintroduciranih populacija (Dinarska, Alpska, Jura, Vosges, Bohemijsko-Bavarijska populacija) u sljedećih 5 godina potrebno provesti naseljavanja novih životinja da bi se zaustavio pad genske raznolikosti zbog parenja u srodstvu i omogućio oporavak risa.

Galerija trenutno nema slika