4. rujan 2009. - Održana donacija tornjaka u Slivnici

Državni zavod za zaštitu prirode danas je dodijelio 2 štenca pastirskog psa tornjaka u Slivnici, općina Posedarje. Štenci tornjaka dodijeljeni su stočarima g. Slavku Baričeviću, vlasniku 40-tak ovaca i 10 koza i g. Damiru Kalcu, vlasniku 50-tak ovaca. Donaciji štenaca prisustvovali su mr. Jasna Jeremić, dr.vet.med., voditeljica Odsjeka za udomaćene svojte Državnog zavoda za zaštitu prirode, g. Nikica Skroza i Luka Katušić,stručni suradnici u Zavodu, g. Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje, g. Slavko Brkljača, zamjenik načelnika Općine Posedarje.

\"\"Zaštita velikih zvijeri jedno je od najsloženijih pitanja zaštite prirode. Rješavajući problematiku šteta od vukova, jedan od osnovnih načina njihovog sprečavanja ili smanjenja na najmanju moguću mjeru je kontrolirani nadzor stoke. Uz postojeći sustav kompenzacije šteta, Državni zavod za zaštitu prirode provodi donacije pastirskih pasa tornjaka putem kojih se direktno pomaže stočarima u čuvanju stoke, ali i na očuvanju izvorne pasmine, naime tornjak je izvorna pasmina pastirskih pasa tradicionalno korištena za čuvanje stoke od napada velikih zvijeri.
Stočarima se doniraju štenci u dobi od 2 mjeseca. Prilikom donacije stočarima se redovito održava predavanje o načinu uzgoja, njezi i uporabi pastirskog psa tornjaka i dijele im se pisane upute. Također, uspostavljena je dobra suradnja s lokalnim veterinarima.
Donacijama se započelo još 1997. godine, a sustavni program je uspostavljen u okviru LIFE III projekta \\\\\\\"Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj\\\\\\\". Ukupan broj doniranih pasa za navedena razdoblja iznosi 251.

Uslijed širenja područja rasprostranjenosti kretanja vukova, štete su se pojavile i na području općine Posedarje, gdje su u cilju sprječavanja šteta danas donirana dva šteneta tornjaka, uz edukativno predavanje stočarima.

 

Galerija trenutno nema slika