26.- 28. rujan 2005. 2. Slovensko-hrvatski kongres o egzotičnim i divljim životinjama, Ljubljana, Slovenija

U Ljubljani, kongresnom centru Mons, održan je 2. Slovensko-hrvatski kongres o egzotičnim i divljim životinjama. Predavanja i prezentacije bile su podijeljene u nekoliko područja; glodavci i kunići, ptice, gmazovi, vodozemci i ribe, CITES, slobodnoživuće životinje i zaštita prirode te ostale egzotične vrste životinja. Održana je radionica o CITES-u na kojoj je posebna pozornost dana propisima, veterinarskom nadzoru, problemima u transportu i međunarodnoj trgovini s ugroženim životinjskim vrstama; prezentirana je analiza trgovine s ugroženim vrstama u Sloveniji; predstavljeni su propisi o uvjetima držanja, pravilnik o označavanju u zatočeništvu, te utočište za ugrožene vrste.

\"\"Drugog dana kongresa, u okviru teme CITES predstavnici Uprave za zaštitu prirode održali su dvije prezentacije: CITES slučajevi u Hrvatskoj i Varanus prasinus - problemi vraćanja u prirodu krijumčarenih egzotičnih životinja (od Papue do Hrvatske i natrag).
Istog dana u okviru teme slobodnoživućih životinja i zaštite prirode, predstavnica Državnog zavoda za zaštitu prirode održala je prezentaciju o djelatnostima Zavoda te tijeku i rezultatima LIFE III Projekta \"Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj\" s posebnim naglaskom na Plan upravljanja vukom u Hrvatskoj.

Svi sudionici mogli su dobiti brošure, biltene i Plan upravljanja tiskanih u okviru projekta te se dodatno informirati putem postavljenog edukativnog postera. Zanimanje je bilo veliko budući da stručnjaci iz Slovenije uskoro započinju s provedbom takvog projekta.

 


 

Galerija trenutno nema slika