25. i 26. travnja 2007. - Revizija Planova upravljanja vukom i risom u Hrvatskoj

25. i 26. travnja 2007. godine u Šibeniku, u dvorani hotela Ivan hotelskog naselja Solaris održane su radionice za reviziju Planova upravljanja vukom i risom u Hrvatskoj.

\"\"Naime kako Planovi upravljanja sadrže popis aktivnosti koje je potrebno provesti u svrhu dugoročnog očuvanja tih strogo zaštićenih vrsta u što skladnijem suživotu s čovjekom, zamišljeni su kao dinamični dokumenti koji prate promjene u prostoru i vremenu te uspješnost i svrsishodnost pojedinih akcija, a aktivnosti usklađuju s novim spoznajama.

U skladu s tim bilo je predviđeno da se prva revizija napravi dvije godine nakon njihovog donošenja, odnosno početkom 2007. godine.

\"\"Na radionicama za reviziju Planova sudjelovali su, kao što je to bilo i na radionicama za izradu Planova, predstavnici svih interesnih skupina te kolege iz Slovenije i Bosne i Hercegovine s kojima Hrvatska dijeli populaciju. Nakon evaluacije postojećih Planova upravljanja i njihove provedbe, sudionici su radili na identifikaciji ključnih problema i mogućnostima njihovog rješavanja. Najvećim problemom pokazala se nemogućnost provedbe zahvata u populaciju vuka, a kao velik problem prepoznati su i neusklađenost lovno-gospodarskih osnova s očuvanjem strogo zaštićenih predatora te nepostojanje znanstvenih podataka o brojnosti populacije plijena. Osim toga pojavile su se i neke nove teme kojima bi se u budućnosti trebalo više posvetiti, kao što je uzimanje strogo zaštićenih velikih predatora iz prirode i njihovo držanje u zatočeništvu.

 

Galerija trenutno nema slika