24. studenog 2005. - Završno predstavljanje rezultata LIFE projekta \"Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj\"

Na završetku smo treće, posljednje godine provedbe LIFE projekta. To je trenutak u kojem se osvrćemo kako bismo vidjeli što smo postigli; kakvo je bilo stanje kad smo započeli intenzivno raditi na zaštiti i upravljanju vukovima, a kakvo je ono danas.

\"\"U četvrtak, 24. studenog 2005. godine održano je završno predstavljanje rezultata projekta.
U uvodnom dijelu okupljenim gostima obratili su se Oscar Benedict, prvi tajnik Delegacije Europske komisije u Zagrebu; Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode i Ljiljana Pinter, dekanica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo radom i naporima koji su uloženi u ovaj projekt kako bi se očuvao vuk i priroda uopće. Gospodin Benedict je istaknuo da se nada da će se ovaj uspješan projekt nastaviti i dalje uz potporu Republike Hrvatske.

Nakon toga uslijedile su pojedinačne prezentacije o aktivnostima i rezultatima projekta prema osnovnim aktivnostima -institucionalno jačanje, praćenje populacije vuka i aktivnosti upravljanja, smanjenje šteta, edukacija i informiranje, jačanje sudjelovanja interesnih skupina u odlučivanju- koje su održali Ana Štrbenac, Sonja Desnica, Jasna Jeremić i Dragan Šarić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode; Josip Kusak s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Aleksandra Majić - Skrbinšek.

1. Life III projekt "Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj" - Ana Štrbenac (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 1,17 MB)
2. Aktivnosti regionalnih ureda - Gorski kotar, Lika i Dalmacija - Dragan Šarić, Nikica Skroza (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 671 KB)
3. Institucionalno jačanje - Vještaci - Sonja Desnica (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 1,1 MB)
4. Praćenje populacije vuka i aktivnosti upravljanja - Sonja Desnica (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 627 KB)
5. Kako istraživanje doprinosi očuvanju vukova u Hrvatskoj - Josip Kusak, Đuro Huber, Goran Gužvica (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 14,4 MB)
6. Smanjenje šteta - Program donacije pasa tornjaka i električnih ograda - Jasna Jeremić (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 2,18 MB)
7. Edukacija i informiranje - Sonja Desnica (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 2,2 MB)
8. Jačanje sudjelovanja interesnih skupina u odlučivanju - Aleksandra Majić Skrbinšek (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 328 KB)
9. Plan upravljanja vukom u Hrvatskoj - Ana Štrbenac (Format: Adobe Acrobat Document; Veličina: 972 KB)

\"\"Sanja Pilić, autorica slikovnice "Priča o vučići Grgi" izdane u okviru projekta, ukratko je opisala svoju suradnju s djelatnicima projekta i način nastajanja priče o malom vučiću Grgi. Okupljenim gostima je na kraju predstavljanja potpisivala primjerke slikovnica.

Šandor Horvath, vanjski suradnik na projektu i autor 2 dokumentarna filma o vuku naslova "Prognani domaćin" i "Vukovi i sutra", prije same projekcije ukratko se osvrnuo na suradnju tijekom projekta i njegove učinke.

Ana Štrbenac, voditeljica projekta naglasila je kako je kroz ovaj projekt uspostavljen sustav zaštite vukova u Hrvatskoj, u koji su uključene nadležne institucije u suradnji sa svim interesnim skupinama. Zahvaljujući radu na projektu promijenio se odnos prema vukovima. Dojavljivanje o pronađenim ozlijeđenim vukovima kako bi ih se spasilo - slučaj vučice Eve i vuka Mane, to jasno pokazuju. Projekt je značajno doprinio smanjivanju animoziteta između čovjeka i vuka, što je ključ opstanka ove životinje u našoj zemlji.

Završnica predstavljanja rezultata projekta poslije prikazanih dokumentarnih filmova bila je ispunjena burnim emocijama zbog postignutog, pljeskom, veseljem i odobravanjem za buduće aktivnosti i rad na zaštiti vuka.

Jer bez obzira što projekt službeno završava 1. prosinca 2005. rad na zaštiti vuka se nastavlja i dalje. Akcija utvrđivanja brojnosti velikih zvijeri praćenjem tragova na snijegu, osnivanje edukativno-informacijskog centra za velike zvijeri u Mrkoplju, samo su neke aktivnosti koje govore tome u prilog.

Galerija trenutno nema slika