23. veljače 2005.- Vučica spašena iz zamke krivolovaca

Mještanin zaseoka Sebišine pored Imotskog spasio vučicu Evu iz zamke krivolovaca

\"\"U srijedu, 23.veljače 2005., nedaleko sela Runović, zaseok Sebišine pored Imotskog, Adam Bakavić pronašao je vučicu, koja se uhvatila u zamku postavljenu za divlje svinje. Čelična omča vučicu je stegla oko struka i dok se životinja pokušavala osloboditi, sajla se je još jače urezivala i ozljeđivala je. Uz pomoć nekoliko susjeda, Adam Baković uspio je vučicu osloboditi od sajle i prenijeti je do svoje kuće, gdje je vučicu smjestio u staju.

Tek u petak 25. veljače, ta vijest je doprla i do Zagreba baš u vrijeme održavanja sastanka Povjerenstva za praćenje populacije velikih zvijeri. Odmah idući dan, dr. sc. Josip Kusak, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, otišao je do Sebišina. Kusak je vučicu uspavao narkotikom i tek tada se moglo vidjeti da ozljeda od sajle obuhvaća cijeli opseg životinje u struku.

\"\"Gnojna upala već je bila uzela maha, te je odlučeno da se vučica prebaci u Veterinarsku stanicu Imotski, radi kirurške obrade rane. Uz pomoć kolega veterinara iz Imotskog - Luka Majić, Ivan Gudelj Ivanica, Perica Tucak i Mario Maršić - rana je kirurški obrađena, a vučica je dobila i sve neophodne lijekove koji će joj povećati šanse za ozdravljenje i preživljavanje.

Vučica je nazvana Eva, a opremljena je i satelitskom GPS ogrlicom, tako da će biti moguće pratiti njeno kretanje i aktivnost, tj. znat će se je li preživjela. Istu večer vučica je puštena u prirodu.

Spašavanje vučice Eve je pozitivan primjer kako lokalno stanovništvo može značajno pridonijeti očuvanju divljih vrsta životinja i prirode uopće. Ne zaboravimo da kada govorimo o Hrvatskoj, uvijek naglašavamo prirodne vrijednosti po kojima se ističemo u odnosu na ostale zemlje u Europi i Svijetu.

Postavljanje čeličnih sajli u prirodu, na staze kojima se kreću životinje STROGO JE ZABRANJENI NAČIN LOVA i predstavlja najgoru moguću vrsta krivolova!

Ovo nije prvi slučaj da je divlja zvijer bila uhvaćena u omču od čelične sajle, a Dalmacija tu ne predstavlja nikakvu iznimku.

\"\"  \"\"

Tijekom rada na istraživačkom projektu \"Velike zvijeri Hrvatske\" više puta smo bili zvani da oslobađamo medvjede koji su se bili uhvatili u iste takve zamke. U Gorskom kotaru, dolina Kupe, jedna medvjedica se uhvatila u sajlu koja joj je stegnula prednje noge. To je preživjela i bila je oslobođena. Drugi takav slučaj s medvjedom bio je kod Slunja, koji je također živ oslobođen. Ishod takvih slučajeva nije uvijek ovako povoljan. Treći medvjed za kojeg znamo smrtno je stradao od sajle koja mu se stegnula oko struka. Opisani događaji zbili su se tijekom 2004. god. u Lici. Koliko još drugih životinja stradava na ovaj način - ne znamo.

 

Slike