22. srpanj 2005. Izvučeni dobitnici nagradne igre iz bošure \"Vukovi u Hrvatskoj - simbol očuvane prirode\"

U Državni zavod za zaštitu prirode - projekt \"Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj\" pristiglo je puno kuvertiranih odgovora. Točno u podne Ana Štrbenac, voditeljica projekta i Jasna Martinko, pomoćnica voditeljice projekta izvukle su sretne dobitnike, koji su točno odgovorili na postavljena pitanja.

Nagrađeni učenici su:

\"\"1. Nikolina Radić (Morić), Zadar
2. Jakov Belamarić, Šibenik
3. Ana Buva, Bilice
4. Mladen Knežević, Šibenik
5. Filip Košarić, Šibenik
6. Dora Rubin, Zagreb
7. OŠ Murterski Škuji, Murter
8. Juraj Perković, Zagreb
9. Timotej Perčič, Zagreb
10. Klara Ivanek, Osijek

Točni odgovori glase:

1. U svijetu su poznate tri vrste vukova.
2. U Hrvatskoj živi sivi vuk.
3. Odrasli sivi vuk teži u prosjeku 31 kilogram.
4. Vuk se hrani divljim parnoprstašima (srna, jelen, divlja svinja), manjim sisavcima (zec, glodavci), te stokom koju, ako nije čuvana, lakše love nego divljač.
5. Vuk nije opasan za čovjeka, naprotiv uglavnom ga izbjegava.
6. Vuk zavija kada obilježava svoj teritorij, komunicira s drugim članovima čopora, brani plijen, kod parenja ili kad mlade uči novim vještinama.
7. Pas je nastao udomaćivanjem vuka.
8. Procjenjuje se da danas u Hrvatskoj živi između 130 i 170 vukova.
9. Glavni razlozi današnje ugroženosti vukova u Hrvatskoj jesu: nezakonito ubijanje, stradavanje na prometnicama i nedostatak prirodnog plijena.
10. Vuk održava ravnotežu u populaciji plijena, vuk je pokazatelj očuvanosti prirode, predstavlja vrijednost za slijedeće naraštaje i mogućnost za razvoj turizma.

\"\" Čestitamo sretnim dobitnicima, kojima ćemo nagrade poslati poštom. Budući da su se i ostali sudionici potrudili te poslali točne odgovore i zanimljive prijedloge kako zaštititi vuka, odlučili smo im poslati po jedan primjerak postera vuka.
Još jednom svima zahvaljujemo na uloženom trudu i nadamo se da ćete i ubuduće sudjelovati u aktivnostima u našem projektu!

 

 

Slike