21. studenoga 2007. - Sastanak Povjerenstva za praćenje populacije velikih zvijeri u Općini Dvor

\"\"U prostorijama Općine Dvor u srijedu 21. studenoga 2007. godine održan je sastanak Povjerenstva za praćenje populacije velikih zvijeri, a u popodnevnim satima održan je Okrugli stol pod nazivom "Vuk u Sisačko- moslavačkoj županiji sa posebnim osvrtom na područje Općine Dvor". Cilj Okruglog stola bio je upoznavanje lokalnog stanovništa s problematikom zaštite vuka i suživotom s ovom strogo zaštićenom životinjskom vrstom, koja se u posljednje vrijeme sve učestalije pojavljuje na ovom području. Okruglom stolu odazvali su se predstavnici Općine Dvor, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije te stočari s tog područja kao predstavnici važne interesne skupine.

U sklopu Okruglog stola održano je nekoliko predavanja. Tako je dr. Josip Kusak s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu svojim predavanjem upoznao sudionike s biologijom vukova, njihovom zaštitom te istraživanjem vučje populacije u Hrvatskoj. Od strane Državnog zavoda za zaštitu prirode, voditeljica Odsjeka za udomaćene svojte, mr. Jasna Jeremić održala je predavanje o odgovarajućem načinu čuvanja stoke kao prevenciji šteta od strane vuka, odnosno o donacijama pasa tornjaka i električnih ograda. Također je objasnila kriterije i uvjete donacije. Marko Trošić, stručni suradnik pri Ministarstvu kulture, je objasnio postupak prijave štete koju strogo zaštićene vrste čine na domaćim životinjama.

Svi sudionici su se složili kako je održavanje ovakvog Okruglog stola pozitivno jer pridonosi boljoj informiranosti lokalnog stanovništva i aktivnijem sudjelovanju u rješavanju problema zaštite velikih zvijeri. Zaključeno je kako je potrebno i dalje ulagati napore i tražiti rješenja kako bi se osigurao suživot čovjeka i vuka. Ova inicijativa je početak suradnje lokalnog stanovništva s nadležnim državnim institucijama.

Galerija trenutno nema slika