19. - 29. travanj 2006. - Split Dvotjedni program povodom proslave 22. travnja - Dana planeta Zemlje

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE iz Splita uz sudjelovanje brojnih institucija i udruga organizira program proslave Dana planeta Zemlje 2006. u trajanju od 19. do 29. travnja 2006.

Taj je dan prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike. Poticaj za obilježavanje tog dana dao je senator Gaylord Nelson po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. U toj prvoj masovnoj demonstraciji za okoliš sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je 'nacionalnim skupom o okolišu'. Veliki interes javnosti za tu problematiku doveo je pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu.

\"\"Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta. Ta je globalna pojava dobila službeni oblik 1992. godine na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i NVO-a koji su usuglasili dugoročan program za promociju održivog razvoja.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Od 1991. do 1996. godine u koordinaciji nevladine udruge 'Društvo za unapređenje kvalitete življenja' organizirane su masovne, medijski dobro popraćene aktivnosti. Organizirala su se razna prigodna događanja pa je, po ocjeni međunarodnih subjekata, Hrvatska 1993. godine uvrštena među tri vodeće zemlje po originalnosti i publicitetu ostvarenih akcija.

Iako je Dan planeta Zemlje dan koji tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost njegova očuvanja, ove godine se tom događaju pridružio i Državni zavod za zaštitu prirode.

Od 21. do 29. travnja u Kinoteci "Zlatna Vrata", Dioklecijanova 7 u Splitu od 17:00 sati održavat će se revija filmova zaštite prirode i okoliša u sklopu koje će se prikazati dva dokumentarna filma "Vukovi i sutra" i "Prognani domaćin" snimljena u sklopu LIFE III projekta "Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj".
U srijedu 19. travnja u Slobodnoj volonterskoj zoni, Jerina 1 u Splitu u 17:00 sati otvorit će se edukativno-informativna izložba "Dani otvorenih vrata" s plakatima o vuku, risu i medvjedu. Izložba će biti postavljena do 26. travnja. Na istom mjestu, ali dva dana kasnije (petak, 21. travnja) s početkom u 17:00 sati održat će se predavanja o vuku i medvjedu u Hrvatskoj, gdje će prisutni imati prilike saznati nešto više o aktivnostima i rezultatima rada na očuvanju ovih velikih zvijeri.

Centralna proslava Dana planeta Zemlje, održat će se 22. travnja na Splitskoj rivi. Tom prilikom će Državni zavod za zaštitu prirode predstaviti široj javnosti brojne publikacije i edukativni materijal, te odgovarati na pitanja vezana uz zaštitu prirodnih vrijednosti.

Galerija trenutno nema slika