17. do 19. studenog 2008., Bruxelles - Na konferenciji \"Zaštita prirode u Europi: Učenje iz programa LIFE\" predstavljeni hrvatski projekti kao primjeri najbolje prakse u zaštiti prirode u Europi

Program LIFE III je financijski instrument Europske unije za potporu projektima koji doprinose razvoju i provedbi politike zaštite prirode Unije. Program je trajao od 1992. do 2006. godine, a obuhvaćao je tri tematske komponente: LIFE - Okoliš, LIFE - Priroda i LIFE - Treće zemlje. Republika Hrvatska je jedna od država koja je s ukupno 15 projekata značajnije iskoristila sredstva iz programa LIFE i provodila izuzetno uspješne projekte. U cilju razmjene iskustva stečenih kroz provedbu LIFE projekata, u Briselu je od 17. do 19. 2008. održana konferencija o zaštiti prirode na kojoj se okupilo gotovo 300 stručnjaka iz ovog područja. U sklopu konferencije, organizirano je 8 tematskih radionica te je na svakoj od njih predstavljeno po 6 najuspješnijih projekata.

\"\"

Iako su na konferenciji prvenstveno predstavljani projekti država Europske unije, predstavljena su čak tri projekta iz Hrvatske. Od toga je u provedbi dva projekta sudjelovao Državni zavod za zaštitu prirode kao nositelj ili partner. Tako je u sklopu radionice u očuvanju vrsta Ana Štrbenac, stručna voditeljica Državnog zavoda za zaštitu prirode predstavila projekt "Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj". Podsjećamo kako je projekt "Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj" s trogodišnjim programom aktivnosti na uspostavljanju mehanizma za dugoročno očuvanje vukova i njihov što skladniji život s ljudima, službeno završio 1. prosinca 2005. godine, ali se rad na zaštiti vuka nastavlja i dalje.

Naposljetku, svi sudionici konferencije su se složili kako je korisno razmijeniti informacije o primjerima najbolje prakse u zaštiti prirode te ocijenili program LIFE kao koristan doprinos poboljšanju zaštite prirode u Europi.

Galerija trenutno nema slika