16. kolovoza 2005. - Vučica Eva - kraj priče

Nepunih šest mjeseci nakon što se vučica Eva našla uhvaćena u zamku kod mjesta Runović pored Imotskog, njeno ponovno približavanje naselju i ljudima završilo je kobno. Dana 03. kolovoza 2005. oko 03:30 sati ujutro ustrijeljena je kod Posušja u Hercegovini.

Mlada vučica sasvim se oporavila od ozljeda koje je zadobila od čelične sajle. Čak je dobila i na masi, koju ipak nismo mogli utvrditi jer joj je lovac odrezao glavu i zadržao je kao trofej. Ipak njena ogrlica i ostatak tijela su sačuvani, te je bilo moguće dobiti sliku o njenom dotadašnjem životu. Vučica se, u 158 dana praćenja pomoću GPS ogrlice, kretala područjem površine od 640 km 2 . To je tri puta više od površine koju pokriva jedan prosječni vučji čopor u Hrvatskoj. Glavnina površine na kojoj se zadržavala nalazi se u Bosni i Hercegovini, ali ipak se najviše zadržavala oko Imotskog, s jedne i druge strane granice.

Budući da je bila mlada ženka, vučica Eva se povremeno odvajala od svog čopora i upuštala u istraživanje okolnih područja u potrazi za partnerom. Pri tome je odlazila i relativno duboko u Hercegovinu, jednom čak i do Tomislavgrada. Također je dolazila i vrlo blizu naselja, izlažući se opasnosti da bude ustrijeljena.

I dok je u Hrvatskoj vuk zaštićena vrsta, u Bosni i Hercegovini ga se može slobodno ubijati. Kako Hrvatska dijeli populaciju vuka s Bosnom i Hercegovinom, neophodno je što žurnije reguliranje statusa vuka kao zaštićene vrste u Bosni i Hercegovini. Vuk ne poznaje granice država te jedino usklađivanjem režima zaštite i aktivnijom prekograničnom suradnjom možemo pridonijeti očuvanju populacije ove vrste.

 

Slike