15.-17.svibanj 2008., Luchon, Francuska - Sudjelovanje Državnog zavoda za zaštitu prirode na međunarodnom simpoziju \"Of bears, wolves and men: European initiatives for coexistence and development\"

Završni međunarodni simpozij pod nazivom "Of bears, wolves and men: European initiatives for coexistence and development" održan je u organizaciji djelatnika LIFE-COEX projekta "Unaprjeđivanje suživota velikih zvijeri i poljoprivrede u južnoj Europi", od 15. do 17. svibnja 2008. godine u Luchonu u Francuskoj.
Ovaj mali pirinejski gradić ugostio je stručnjake iz raznih Europskih zemalja koji su predstavili sve svoje dosadašnje aktivnosti u sklopu LIFE-COEX-a. Podsjećamo da su u ovom međunarodnom projektu svoja iskustva međusobno izmjenjivale Francuska, Italija, Hrvatska, Portugal i Španjolska.

\"\"Kao i do sada, raspravljalo se o mjerama sprječavanja šteta te povezano s time o električnim ogradama i pastirskim psima. Značajna tema bili su i psi lutalice, zatim ekoturizam te uvijek aktualan suživot lokalnog stanovništva s velikim zvijerima. Na završetku je svaka zemlja prezentirala i analizirala što je sve napravljeno za vrijeme trajanja projekta te s kojim su se sve poteškoćama susreli. Zajednički zaključak pokazao je kako je napravljano puno pozitivnih pomaka i kako bez obzira na kraj projekta treba i dalje nastaviti s provođenjem njegovih aktivnosti.

Državni zavod za zaštitu prirode na simpoziju je prezentirao poster "Sprječavanje šteta na stoci u područjima Hrvatske gdje žive velike zvijeri" koji je prvi puta predstavljen u ožujku 2007. godine u gradu Assisiju u Italiji. Poster je nadopunjen novim podacima, a na njemu je uz sažetu statističku obradu podataka o štetama na stoci bio predstavljen pastirski pas tornjak i njegova uloga u čuvanju stoke, te prezentiran tijek i rezultati programa donacija pasa i električnih ograda.

 

 

Galerija trenutno nema slika