14. veljače 2005. Prezentacija planova upravljanja/gospodarenja velikim zvjerima u Hrvatskoj

\"\\\\\\\"

U ponedjeljak 14. veljače 2005. s početkom u 10.00 sati, na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljeni su Planovi upravljanja vukom i risom u Hrvatskoj i Plan gospodarenja medvjedom u Hrvatskoj.
Svi Planovi su i službeno usvojeni od nadležnih ministarstava.

Izradom ovih Planova upravljanja/gospodarenja, Republika Hrvatska je ispunila dio obveza prema Konvenciji o zaštiti europskih divljih vrsta i staništa (Bernska konvencija), a njihovom aktivnom provedbom trebala bi se približiti standardima Europske unije, izjavila je pomoćnica ministra kulture Marina Mlakar.

Izrađeni Planovi vrlo su važan događaj za Europu, a ne samo za Hrvatsku, naglasio je prof. Luigi Boitani sa Sveučilišta u Rimu, inače autor Europskog akcijskog plana za vuka.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojoj žive sve tri velike zvijeri, vuk, ris i medvjed. Planovi koji uređuju njihov suživot s čovjekom vrlo su značajni za njihovo očuvanje i zaštitu, kao i za razvojne gospodarske mogućnosti tih područja istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Josip Bartolčić.

Ravnatelj Državnog Zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković uputio je apel svima \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"da budemo svjesni kako je Hrvatska jedan mali otočić u Europi koji još uvijek ima sve ono što su drugi imali prije 100 i više godina, te da je naša povijesna zadaća to ostaviti budućim generacijama\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".

Prof. Alistair Bath sa kanadskog Sveučilišta je naglasio kako Plan upravljanja vukom osim što obrađuje ekološku, posebnu pozornost usmjerava na društvenu dimenziju upravljanja, suživot vuka i ljudi, odnosno korist koju vuk donosi stanovništvu, primjerice za razvoj eko-turizma.

Plan upravljanja vukom u Hrvatskoj izrađen je u okviru Projekta LIFE III , koji se provodi uz novčanu pomoć Europske komisije. U izradi Plana upravljanja vukom sudjelovali su predstavnici mjerodavnih ministarstava, nevladinih udruga, znanstvenika, stočara i dr.

\"\\\\\\\"Uz potporu mjerodavnog ministarstva, oni su zajedničkim radom na radionicama pokazali da je komunikacija moguća i prijeko potrebna za kvalitetno upravljanje populacijom vuka u Hrvatskoj. Važan doprinos dali su i predstavnici znanstvenih i stručnih institucija iz Slovenije. Plan je i službeno prihvaćen odlukom ministra kulture od 07. prosinca 2004. godine. Prezentaciju Plana upravljanja vukom u Hrvatskoj održali su: Ana Štrbenac, Aleksandra Majić-Skrbinšek, Jasna Jeremić-Martinko, Sonja Desnica , Alistar Bath, Đuro Huber i Josip Kusak.

Slike