12. svibanj 2010. - „Dan otvorenih vrata“ - o velikim zvijerima

Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim vrijednostima Primorsko goranske županije „Priroda" organizirali su „Dan otvorenih vrata" - o velikim zvijerima i prirodnim vrijednostima Primorsko -goranske županije u Park - šumi Golubinjak, 12. svibnja 2010. godine.

\"\"      \"\"

U sklopu otvorenih vrata posjetiteljima su stručna voditeljica Državnog zavoda za zaštitu prirode Ana Štrbenac, ravnateljica Javne ustanove „Priroda" Sonja Šišić i Luka Katušić, iz Državnog zavoda za zaštitu prirode predstavili edukativni sadržaj o velikim zvijerima i prirodnim vrijednostima Primorsko - goranske županje, zatim Izvješće o izradi Plana upravljanja potencijalnim NATURA 2000 područja Gorski kotar, Primorje i sjeverna Lika važnog za velike zvijeri. a metode praćenja velikih zvijeri u Hrvatskoj predstavio je i pokazao Slaven Reljić stručnjak s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Kroz projekt PHARE "Institucionalno jačanje i provedba ekološke mreže NATURA 2000 u Hrvatskoj", čiji je korisnik Državni zavod za zaštitu prirode, osigurana su sredstva iz predpristupnog programa Europske unije za nabavu info-kioska na kojima je postavljen zanimljiv, interaktivni i edukativni sadržaj o tri velike zvijeri (vuk, ris i medvjed). Sadržaj info-kioska upotpunjen je pregledom prirodnih vrijednosti Primorsko-goranske županije. Uz podizanje svijesti o važnosti očuvanja velikih zvijeri i prirode, cilj ovog edukativno-informativnog sadržaja je i proširivanje turističke ponude Gorskog kotara, odnosno stavljanje naglaska na ekološki turizam. Info-kiosci su postavljeni u park - šumi Golubinjak, u značajnom krajobrazu Kamačnik, u Turističko informativnom centru Rupi (Općina Matulji) i u zgradi Općine Mrkopalj.

Slike