06. travnja 2005.- Dodjela pasa tornjaka u Mrkoplju

Od kraja 2003. godine stočarima na području Gorskog kotara, Like i Dalmacije dodijeljeno je ukupno 70 tornjaka namijenjenih za čuvanje stoke od napada vukova; 60 u okviru LIFE projekta, 5 zahvaljujući donaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode i 5 uz sufinanciranje Zadarske županije.

\"\"Ovom programu donacije se pridružila i Primorsko - goranska županija, koja je za 2005. godine predvidjela sredstva za nabavu određenog broja pasa tornjaka i električnih ograda, namijenjenih zaštiti stoke od napada vuka i ostalih predatora te dvije ogrlice za telemetrijsko praćenje vukova na području Gorskog kotara. Tako je 06. travnja ove godine u Mrkoplju održana dodijela 5 pasa tornjaka, financiranih od strane županije. Korisnici ove donacije jesu stočari iz Tršća, Sungera, Gomirija, Vrbovskog i Moravica.

 

Svečanost dodjele u Mrkoplju otvorio je Ivan Butković, načelnik Općine Mrkopalj, a uvodne riječi su održali dr. sc. Goran Kutnjak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj Primorsko - goranske županije i Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode. Ana Štrbenac, voditeljica LIFE projekta i Šandor Horvath, voditelj uzgoja tornjaka u Hrvatskoj upoznali su nazočne s dosadašnjim aktivnostima u sklopu programa donacije te o načinu odgoja pasa, kako bi što bolje obavljao funkciju čuvara stoke. Na dodijeli su također sudjelovali ostali djelatnici na provedbi projekta: Dragan Šarić, regionalni koordinator projekta za Gorski kotar i Liku te Sonja Desnica, administratorica baza podataka.


 

Slike