W18-Max

Na Pogorelom vrhu u Gorskom kotara 12. rujna 2007. uhvaćen je veliki mužjaku nazvan W18-Max u trećoj godini života, težak 36 kg. Max je obilježen GPS -UHF-VHF ogrlicom, a budući da je uhvaćen u sredini Hildinog čopora smatralo sa da pripada čoporu Snježnik. Međutim, već se u prvom tjednu premjestio na teren čopora Suho i tu ostalo nekoliko tjedana. Tada se izgubio na nekoliko tjedana, a podaci su presnimljeni sa njegove ogrlice kada se vratio. Tijekom tog vremena napravio je tri ulaska duboko u Sloveniju, daleko izvan teritorija čopora Suho. Zavijanjem je tada dokazano s da je u društvu nekoliko drugih vukova iz čopora Suho. Zaključeno je da je to njegov izvorni čopor ali ga povremeno napušta i istražuje susjedna područja u pripremi disperzije.
Usporednim telemetrijskim praćenjem i probama zavijanja bilo je razvidno da vuk Max ne izbjegava pripadnike drugih čopora, nego da vrijeme provodi s njima. Veličina područja koje je pokrio Max tijekom 443 dana praćenja je 1153.8 km2, a to je bilo najviše zabilježeno za jednog vuka u Hrvatskoj/Sloveniji. Njegovo kretanje pokriva teritorije četiri poznata i praćena čopora u Hrvatskoj i Sloveniji, a 112 njegovih lokacija je izvan granica ta četiri čopora, a nalaze se sjeveroistočno u Sloveniji, te zapadno od svih praćenih čopora i s južne strane autoceste, te vjerojatno zahvaća i teritorij još kojeg vučjeg čopora koji ne pratimo.
Priča o vuku Maxu iznenada je završila 11. prosinca 2008, kada je pronađen mrtav na vrhu brda Jezerine, kod Mrzle Vodice, u središtu teritorija čopora Risnjak, nakon što je uslijedio „mortality" signal s njegove ogrlice. Patoanatomska pretraga pokazala je da je vuk Max uginuo od jake infekcije stražnje lijeve noge.

Slike