W11-Eva

23. veljače 2005. godine Adam Baković iz zaselka Sebišine, nedaleko od sela Runovići u Imotskom (Dalmacija) pronašao vučicu zarobljenu u zamku za divlje svinje, kakve zakon strogo zabranjuje. Čelična je omča vučicu stegnula oko struka, a kako se pokušavala osloboditi, sve joj se jače urezivala u tijelo i ozljeđivala je. Uz pomoć nekoliko susjeda Adam Baković uspio ju je osloboditi i prenijeti do svoje kuće, gdje ju je smjestio u staju.

Dva dana kasnije, 25. veljače 2005., obavijestio je doc.dr. sc. Josipa Kusaka s Veterinarskog fakulteta iz Zagreba koji je odmah po dojavi otišao do Sebišina, uspavao vučicu i ustanovio da je rana na njezinom tijelu inficirana i poprilično velika, odnosno da se radi o dubokoj porezotini kože i mišića oko cijelog struka. Vučica je stoga prenesena u Veterinarsku stanicu u Imotskom gdje joj je uz pomoć veterinara Luke Majića, Ivana Gudelja Ivanice, Perice Tucaka i Maria Maršića rana kirurški obrađena i zašivena. Vučica je zatim dobila sve potrebne lijekove te je opremljena satelitskom GPS-VHF ogrlicom. Iste večeri puštena je natrag u prirodu.

Prema glasovanju slušatelja lokalne radiopostaje, koji su uzeli u obzir ime nalaznika, vučica je dobila ime W11-Eva. S obzirom na ozbiljnost ozljede vučici nisu dane velike šanse, no ona je, na veliko iznenađenje, ipak uspjela preživjeti i pridružiti se čoporu koji živi na tom području što je dokumentirano intenzivnim telemetrijskim praćenjem u toku sljedećih tjedana i mjeseci. Tijekom 157 dana praćenja vučica Eva locirana je ukupno 541 put, od čega 255 puta (47,1% lokacija) u Hrvatskoj i 286 puta (52,9% lokacija) u susjednoj Bosni i Hercegovini. Pri tome se u Hrvatskoj zadržavala na manjem području, oko Runovića i Imotskog, dok je u Bosnu i Hercegovinu odlazila i do 80 km u unutrašnjost, do Tomislavgrada, da bi se opet vraćala u granično područje gdje je provodila najviše vremena. Veličina područja na kojem se vučica kretala bila je 640 km². To je triput više od površine koju pokriva prosječni vučji čopor u Hrvatskoj, uključujući i Dalmaciju. Eva se vjerojatno bar dio vremena kretala i sama, pripremajući se da napusti svoj čopor.

Dana 3. kolovoza 2005. oko 3:30 sati ujutro ustrijeljena je kod Vinjana, u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska dijeli s Bosnom i Hercegovinom vrlo dugačku granicu, a imamo i zajedničku populaciju vukova koja je s jedne strane granice zakonski zaštićena, dok je s druge strane izvrgnuta pogibelji jer se vukove ondje smije slobodno ubijati. To svakako djeluje nepovoljno na djelotvornost zaštite vukova u Hrvatskoj i bilo bi poželjno da se status vukova u susjednoj Bosni i Hercegovini promijeni u smjeru zaštite.

Slike