W10-Tanja

Vučica u dobi od 5-6 godina, mase 28 kg, uhvaćena je i obilježena kod brda Šija u Gorskom kotaru 17. rujna 2004. Nazvana je W10-Tanja i bila je reproduktivna ženka (alfa ženka) čopora Risnjak. Iz toga proizlazi da su vukovi Hilda i Blaža njeni neposredni potomci, dok je vučić Felix njen unuk.
Od ljeta 2004. čopor Risnjak je praćen preko vučice Tanje. Vučica Tanja kretala se nekim novim područjima, primjerice oko izvora Kupe, u Kanjonu Kupice kod Delnica, a posebno je zanimljivo da je bila i s južne strane autoceste, na brdu Sopač. To znači da čopor Risnjak uspijeva pronaći prelaze za odlazak s druge strane autoceste. Time je teritorij tog čopora dosegao 193 km². Krajem kolovoza 2006. signal vučice Tanja je nestalo.
Sudbina vučice Tanje postala je poznata 08.listopada 2008, dakle nakon više od dvije godine od njenog nestanka. Član LD Lokve, Miroslav Šafar dojavio je doc.dr.sc. J. Kusaku da je jedan šetač na dnu jezera Lokve (Omladinsko jezero) pronašao ogrlicu za vrijeme vrlo niskog vodostaja. Ogrlica je bila oko 30 m od obale, nije davala VHF signal, ali nije ni bila uništena. Točnije, remen ogrlice nije bio prerezan, već je bila spojena originalnim šarafima. Pronalazak ogrlice ukazuje da je vučica Tanja najvjerojatnije nezakonito odstrijeljena na nekom drugom mjestu te joj je glava bila odrezana, a ogrlica skinuta i bačena u jezero. VHF signal ogrlice nije mogao biti otkriven s dubine od 20-ak metara stupca vode, dok je ogrlica još radila.

Slike