Studeni/Prosinac 2012. - Sastanak povodom provedbe Akcije praćenja populacije velikih zvijeri po tragovima u snijegu 2012/2013.

 

Zadnja Akcija praćenja tragova u snijegu provedena je u zimi 2009/2010. Ove godine je Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u namjeri da se potakne i nastavi sa prikupljanjem podataka, ponovno organizirao predavanja i sastanke. To je jedna od metoda koja se koristi i pridonosi boljem poznavanju brojnosti i stanja populacije vuka na području na kojem se provodi, a služi i kao jedna od osnova za planiranje aktivnosti upravljanja i zaštite.

Održana su četiri sastanka na kojima su Jasna Jeremić i Josip Kusak sudionicima sastanka održali predavanja o Planu upravljanja, metodologiji monitoringa velikih zvijeri, prepoznavanju i razlikovanju tragova velikih zvijeri s posebnim predavanjem o metodologiji provedbe Akcije praćenja tragova u snijegu. Tom prilikom sudionicima su podijeljene karte područja, protokol praćenja i pripadajući obrasci za upis rezultata.

Sastanci su održani:

28. studenog u NP Plitvička jezera – na sastanku su sudjelovali djelatnici stručne i nadzorne službe NP Plitvička jezera, predstavnik MORH-a s vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ Slunj te predstavnici Biotehničkog fakulteta i NP Una iz Bosne i Hercegovine.

29. studenog u lovačkom domu u Petrinji – na sastanku su sudjelovali predstavnici LU Fazan - Petrinja, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, LU Veteran, LU Lještarka - Kraljevčaki, LD Srna - Gora, LU Kuna – Maja, LD Naretak – Hrvatska Kostajnica, LD Jelen – Divuša, lovište III/27 Popov gaj te predstavnici županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko moslavačke županije i Veleučilišta u Karlovcu.

13. prosinca u NP Krka u Šibeniku – na sastanku su sudjelovali djelatnici stručne i nadzorne službe NP Krka.

14. prosinca u lovačkom domu u Makarskoj – na sastanku su sudjelovali predstavnici LU Lovočuvar – Brela, LU Biokovo – Makarska, LU Kamenjarka – Podgora, LU Zagora – Vrgorac, LU Zec – Zagvozd, LU Kozica- Kozica, predstavnici Hrvatskih šuma te stručne i nadzorne službe PP Biokovo.  

Na dobro posjećenim sastancima prisutnima je izložena metodologija rada te dogovorena operativna provedba akcije. Također su uklonjene nejasnoće oko evidentiranja tragova u snijegu na primjeru nekih već izvedenih akcija. Plan je da se u prvu akciju kreće odmah kad budu prilike za to povoljne. Sudionici akcije će koordinirano obići staništa (lovišta i zaštićena područja) u kojima žive velike zvijeri te zabilježiti podatke o svakom pronađenom tragu - vrsta životinje, smjer kretanja, najmanji broj životinja u grupaciji. Karte s ucrtanim podacima zatim će se proslijediti Državnom zavodu za zaštitu prirode na daljnju obradu i analizu. Nakon obrade svih prikupljenih podataka, na zajedničkoj radionici predstavit će se procjena veličine populacije svake vrste na istraženom području.

Slike